Hands on met de i3 Window Manager: installeren, configureren en gebruik

Ik heb onlangs gebeurde om op te merken dat er een nieuwe point-versie (4.12) van de i3 Window Manager. In overeenstemming met wat lijkt te zijn hun algemene aanpak, de release was zeer low-key, ik merkte dat het alleen maar omdat ik tot tijd controleren hun home page van tijd.

Toen ik zag dat de nieuwste versie nummer was veranderd, gegraven ik rond voor een tijdje en eindelijk de Release Notes, die de veranderingen en bugfixes in deze versie noemen. De update verandert niet de basis uiterlijk of de werking van i3 – dit is immers een punt versie – maar ze schoon te maken een heleboel kleine problemen. Ik was waarschijnlijk het meest onder de indruk van het feit dat er documentatie en man-pagina updates inbegrepen, want ik hou echt van projecten die niet het papierwerk niet verwaarlozen.

Ik begon toen het pakket managers voor de verschillende Linux-distributies die ik blijf geladen controleren, en vond dat een aantal van hen al de bijgewerkte versie opgenomen. Die al het aanbieden van 4.12 onder Debian testen, openSUSE Manjaro, Fedora, Korora, Sparky en Kali, degenen die nog niet hebben onder Debian stable (4.8), Ubuntu (4.10), Linux Mint (4.7) en Linux Mint Debian Edition ( 4.8).

Terwijl ik op het onderwerp van i3, ik denk dat dit een goed moment om een ​​’kookboek’ hoe gebruik ik het, in de hoop dat hij het een beetje makkelijker voor anderen aan de slag zal maken samen te stellen. De specifieke ‘recepten’ die ik ga op te nemen zijn

Vergeet niet dat dit slechts Jamie’s Stuff, het gezaghebbende documentatie over de i3 Documentatie pagina. Wat ik van plan om hier te doen is te laten zien hoe i3 geïnstalleerd te krijgen en lopen met een minimum aan gedoe. Oh, en terwijl ik heb het over de documentatie, de i3 referentiekaart is absoluut van onschatbare waarde als je aan de slag met i3.

Installeren: Als u wilt i3 gebruiken, het eerste wat je hoeft te doen is geïnstalleerd (duh). Er zijn twee manieren om dit te benaderen – kiezen voor een Linux-distributie die al een i3 desktop, of voeg de benodigde pakketten om een ​​uitkering met een aantal andere desktop. De eerste optie is verreweg het gemakkelijkst, als u bereid bent om een ​​nieuwe verdeling van de belasting zijn, en er is een uitstekende kandidaat die ik ben me bewust van – manjaro linux i3. De Manjaro communityleden die deze versie te behouden hebben uitstekend werk van niet alleen de integratie van de noodzakelijke pakketten, maar van het aanpassen, uitbreiding en in het algemeen polijsten van de distributie gedaan. Deze verdeling geeft je veruit de beste resultaten voor de minste investering van tijd en inspanning.

Er is een waarschuwing hier, dat wel. Als gevolg van de uitbreidingen en integratie, als je begint met de Manjaro i3 verdeling zult u niet in staat zijn om dezelfde installatie met behulp van een andere verdeling zonder noemenswaardige inspanning te produceren – of helemaal niet. Kortom, Manjaro i3 verwent u, en het is verrassend moeilijk om over dat bij het instellen van andere i3 distributies.

Een groot deel van de gebruikers niet willen een geheel nieuwe verdeling van de belasting alleen maar om uit te proberen i3. Het alternatief is om de noodzakelijke pakketten toe te voegen aan een bestaande Linux installatie – maar dat is niet zo eenvoudig als het klinkt.

Het vergt meer dan alleen de pakketten met de naam “i3 …..”, dus ik heb een korte lijst hier van welke pakketten nodig zijn gemaakt, en in sommige gevallen de details van de reden waarom ze nodig zijn of wat ze worden gebruikt voor. Na toegevoegd i3 aan een aantal verschillende distributies, ik denk dat openSuSE de eenvoudigste zou kunnen zijn, dus ik ga gebruiken als basis, en dan zal ik de verschillen in pakketten en configuratie voor andere uitkeringen lijst.

Om de i3 Window Manager om een ​​bestaande openSuSE Tumbleweed KDE distributie toe te voegen, moet u de volgende pakketten toe te voegen – hetzij van de CLI met behulp van zypper installeren …. of met het hulpprogramma GUI Software Management

Dat is een comfortabel pakket lijst – het is meer dan het absolute minimum u zou moeten i3 werkend te krijgen. Vergeet niet, dat is de lijst pakket als u toevoegt i3 aan een bestaand openSuSE KDE-systeem. Andere systemen zou kunnen hebben een aantal van deze pakketten al geïnstalleerd, kunnen ze een aantal meta-pakketten die een aantal van deze in één groep omvatten hebben, en ze kunnen een aantal verschillende namen of groepen. Hier volgen enkele voorbeelden op basis van de systemen die ik tot dusver heb geprobeerd

The Gnome desktop manager (GDM) niet merken dat de i3 Window Manager is geïnstalleerd, dus het moet worden hernieuwd. Een eenvoudige manier om dit te doen is om opnieuw op te starten nadat alle i3 pakketten zijn geïnstalleerd.

Configureren: Zoals bij elke desktop, het configureren van de i3 Window Manager is grotendeels een kwestie van persoonlijke voorkeur. Je moet het zo opgezet dat het comfortabel is voor de manier waarop u wilt werken met uw computer. Ik heb al op de hoogte van How To Setup i3 op Kali, zodat het volgende deel van die zullen worden herhaald, maar het zal hier worden verlengd op basis van mijn ervaring sindsdien. Ik zal dit ook schrijven op basis van openSuSE plaats van Kali, en dan zal ik ook enkele van de verschillen die nodig zijn voor Debian en Fedora te bespreken.

Ik ga gewoon een beetje maatwerk te doen in elk van de drie categorieën – Vormgeving, opstarten en toetsenbord mapping. Mijn bedoeling is om te laten zien wat er kan worden gedaan met een paar eenvoudige voorbeelden, zodat je vervolgens over kunt nemen en echt te configureren i3 de manier waarop u het wilt.

# Raamdecoratie

Uiterlijk: Window decoraties en dergelijke; Keyboard mapping: Het toevoegen van handige commando’s; Startup Processing: Het krijgen van extra programma’s draaien

i3, i3status, i3lock: Deze drie pakketten zijn het hart van de i3. De i3 pakket omvat de window manager zelf, i3status biedt de statusbalk aan de onderkant van het scherm en i3lock is een scherm-lock nut; dmenu:. Dit is de meest gebruikte toepassing menu hulpprogramma voor i3; FEH:. Een beeld viewer, vooral handig voor het instellen van het behang voor i3; xautolock:. een inactiviteit time-out / lock nut; Dunst: Dit is een eenvoudige kennisgeving nut. Het is niet absoluut nodig om i3 werkend te krijgen, maar als je het niet dan installeert u geen melding over zaken als de status van het draadloze netwerk te krijgen, NetworkManager-gnome. OpenSUSE, dit is het pakket dat nm-appliet bevat , die een icoon Network Manager biedt op de i3 statusbalk, om u informatie en toegang management om draadloos (en bedraad) netwerkverbindingen geven; scrot:. een screenshot capture utility

new_window pixel 2

bindsym $ mod + u geen grenzen

bindsym $ mod + z grens pixel 2

bindsym $ mod + n grens normaal

De i3 meta-pakket bevat i3-wm, i3lock, i3status en suckless-instrumenten (die dmenu bevat), zodat u kunt al die geïnstalleerd met een selectie in synaptische of je apt-get;. Network-manager-gnome omvat nm-applet , dus als u al de Gnome of Xfce desktops geïnstalleerd, nm-applet is waarschijnlijk al aanwezig,. feh, Dunst en scrot zal waarschijnlijk moeten worden toegevoegd.

dnf installeren i3 i3lock i3status Dunst – dit zal ook dmenu en dzen2 installeren; dnf installeren feh xautolock scrot network-manager-applet.

Met behulp van i3: Zodra de benodigde pakketten zijn geïnstalleerd, moet u opnieuw opstarten om ervoor te zorgen dat de sessie manager merkt dat de i3 Window Manager beschikbaar is. In sommige gevallen (met enkele sessie manager) is het voldoende om uit te loggen, maar om zeker te zijn enkel rebooten. Dan wanneer het inlogscherm weer opkomt, zal er een pictogram dat eruit ziet als een versnelling, of een sleutel, of gewoon een drop-down lijst van beschikbare desktop sessies waar u kunt kiezen i3 zijn.

De eerste keer dat u inloggen met i3, zal het vragen of u wilt een standaard configuratie bestand te maken. Ik veronderstel dat het mogelijk zou zijn om nee te zeggen op dit moment, en vervolgens handmatig het configuratiebestand te maken (of een kopie van een configuratiebestand van een ander systeem), maar ik zou ten zeerste het aanvaarden van de standaard om mee te beginnen.

Vervolgens wordt u gevraagd wat u wilt gebruiken voor de Meta-toets. De standaard is hier de Super-toets, soms bellen met de toets “vensters”, maar je kunt ook kiezen voor de Alt-toets. Als u wilt naar een andere toets te gebruiken, kunt u handmatig het configuratiebestand later bewerken om dit te veranderen.

Wanneer deze twee vragen zijn beantwoord een standaard configuratie bestand wordt gegenereerd, en je zult ingelogd zijn en klaar om de i3 Window Manager gebruiken.

Op dit punt ben je klaar om te beginnen met i3, en je moet een scherm dat lijkt op de hier getoonde hebben

De achtergrond / wallpaper zal waarschijnlijk anders zijn, en het kan zelfs een beetje rommelig met een aantal links-over ramen en andere cruft uit het login proces. Geen zorgen te maken, zullen we vast te stellen dat met de wijzigingen in de i3 configuratiebestand.

Als u vertrouwd bent met de vi editor bent, kun je gewoon druk Meta-Enter om een ​​terminal emulator te starten en vi.config / i3 / config

Als u liever een GUI editor, kunt u één starten door op Meta-d aan de dmenu applicatie menu / launcher te krijgen, en voer vervolgens de redacteur naam (leafpad, kwrite, wat dan ook).

In dit screenshot heb ik vooruit sprong gewoon een beetje, door het verlaten van de terminal venster met vi hardlopen, en het openen van een tweede venster met kwrite. De window manager zal een beslissing over tiling op basis van de afmetingen van het scherm te maken, als je een breedbeeld-scherm zal het standaard horizontale tegels (ramen worden geopend side-by-side), op smalle schermen (zoals de traditionele 4: 3 ratio) zal het standaard verticale tegels (ramen boven open / onder elkaar).

Welke manier u ook kiest om de configuratie bestand te bewerken, voegen de bovenstaande aan het einde van het bestand getoond lijnen, vervolgens opslaan.

Veel mensen (waaronder ik) niet graag horizontale tegels in de meeste gevallen, dus i3 biedt u de mogelijkheid van het veranderen van de lay-out. Als je terug gaat naar het lege scherm, zoals het was toen je ingelogd en druk op Meta-v dan i3 wijzigingen in verticale tegelwerk. Natuurlijk kan je niet vertellen dat dit meteen, maar als je twee ramen open zal er zo uitzien

Ik vind dat veel beter voor de browser, omdat veel webpagina’s niet goed uit (of soms zelfs niet goed werken) wanneer zij zijn klein horizontaal. Maar het is niet echt nodig is in de meeste gevallen voor het terminal-venster.

De i3 Window Manager maakt eigenlijk ‘containers’ voor deze objecten, en de Meta-v en Meta-h (horizontale tegels) commando’s van toepassing op die containers. Dus als ik nu wil een file manager venster te openen, kan ik de cursor naar de terminal venster te verplaatsen, hit Meta-h horizontale tegels te stellen, dan sloeg Meta-d te gebruiken dmenu te vinden en te lanceren mijn file manager (ik heb pcmanfm geïnstalleerd op dit systeem).

Goed spul!

Ok, ik weet dat dit is al behoorlijk lang, en het is balanceert op de rand van het krijgen nogal ingewikkeld, maar er is nog een tip die ik echt wil doorgeven. Wanneer u gebruik maakt van een tegelwerk window manager, er zijn momenten waarop je nodig hebt voor een venster om meer ruimte, of meer flexibele ruimte dan het kan krijgen wanneer betegeld hebben. Een oplossing is om gewoon naar een andere werkruimte (virtual desktop), maar ik wil niet ingaan op dat recht te gaan nu. De andere optie is om het venster te drijven, door het indrukken van Meta-Shift-Space

Zowie! Is dat ooit goed! Ik kan nu verplaatsen en het formaat dat zwevend venster met de muis, net als ik met de meeste andere window managers. Het commando float is een toggle, dus als ik klaar ben met dit venster kan ik gewoon op Meta-Shift-Space weer, en het zal opnieuw worden betegeld met de andere ramen.

Dat zou genoeg moeten zijn voor nu – maar er is nog een ding te doen. Na het maken van de wijzigingen in het configuratiebestand, je hebt om uit te loggen en weer opnieuw in te loggen om hen door te voeren. (Technisch niet absoluut noodzakelijk, maar het verkrijgen van de auto-start programma’s gesorteerd is een beetje vervelend, dus uitloggen / login is de makkelijkste keuze)

Ten eerste, sluit alle geopende vensters. Het is nooit een goed idee om uit te loggen met open ramen en / of uitvoeren van toepassingen. Druk vervolgens op Meta-Shift-e, en je zal een “nag bar” te krijgen op de bovenkant van het scherm, zoals deze

Klik op ‘Ja, exit i3 “om uit te loggen. Wanneer u opnieuw in te loggen, zal de bijgewerkte configuratie worden gebruikt, en in de toekomst kunt u uitloggen met behulp van meta-Shift-0, zonder dat de nag bar.

Ik heb echt een hekel aan de nag bar.

Er is veel meer te ontdekken, te doen en te leren over i3. Er zijn tal van handleidingen, tutorials en testamenten over het op het internet. Een goede plek om te beginnen is de i3 Documentatie pagina, waar je niet alleen de gebruikershandleiding en de Reference Card, maar ook een aantal interessante en nuttige bijdragen van gebruikers artikelen te vinden.

Linux en open source

Sweet SUSE! HPE haken en ogen zelf een Linux distro

? Red Hat is van plan nog steeds op dat de OpenStack bedrijf

? Beginnen met Linux in de vroege dagen

Linux survival guide: Deze 21-toepassingen kunt u gemakkelijk tussen Linux en Windows bewegen

Linux en ontbijtgranen: Waarom zijn er zo veel smaken; Hands-on met Kali Linux Rolling; Hoe kunt u uw Linux-desktop aan te passen:? MATE, Hoe kunt u uw Linux-desktop aan te passen: de kaneel, Hoe kunt u uw Linux-desktop aan te passen: Xfce; Handsfree op openSUSE Leap RC1: Een wandeling door van de installateur; Hands-on: Kaos Linux 2015,10; Zo versus Calamares: Vergelijking Manjaro 15.09 installateurs; upgraden van mijn Linux-Windows multi-boot systeem om Windows 10; Hands-on: Linux UEFI multi -Boot, op mijn manier, Hands-On: Linux UEFI multi-boot, deel twee

Enterprise Software; Sweet SUSE! ? HPE haken en ogen zelf een Linux-distro, Cloud, Red Hat is van plan nog steeds op dat de OpenStack vennootschap; Enterprise Software, te beginnen met Linux in de vroege dagen, Linux, Linux survival guide:? Deze 21-toepassingen kunt u gemakkelijk tussen Linux en Windows bewegen