Hosting providers streven naar cloud leiders uit te dagen

De wereldwijde markt voor cloud providers is nog wijd open voor nieuwkomers, het hoofd van een Britse hosting bedrijf vertelde leden van een Britse computer handel Assocation deze week. Spreken op het Intellect Cloud Computing Conference in Londen op dinsdag, Kate Craig-Wood, managing director van memset, tegengesproken de conventionele wijsheid dat de enige multi-miljard-dollar, de VS gevestigde bedrijven, zoals Amazon, Google en Microsoft kunnen veroorloven om te concurreren in de opkomende markt voor cloud-infrastructuur en het platform diensten.

Spelers in het Verenigd Koninkrijk zou kunnen opschalen en kunnen concurreren op een wereldwijde schaal, “zei ze tegen de aanwezigen.” Je hoeft niet naar een Amazon of Google zijn om te spelen in dit spel.

Vers van een recente fact-finding bezoek aan de VS, Craig-Wood zei dat, afgezien van Amazon, de meeste IaaS en PaaS-providers waren nog relatief klein, met weinig indringende $ 100 miljoen mark aan inkomsten. Dit, zei ze, betekende voldoende middelen Britse en Europese spelers kan nog steeds de kloof te dichten op hen. Als een gevestigde provider hosten van 20.000 websites, waaronder enkele van de grootste Britse, kon memset één van die spelers zijn, kennen ze. Het bedrijf, dat de belangrijkste sponsor van het eendaagse evenement was, heeft een lange staat van dienst virtuele machine hosting en is een vroege deelnemer aan G-Cloud initiatief van de Britse regering. [Disclosure: Ik woonden het evenement kosteloos als spreker].

Dergelijke gevechten talk van Craig-Wood is een teken dat het niet tijd gewoon nog niet af te schrijven van de Europese hosting industrie als het morphs naar de cloud te omarmen. Maar er zijn enkele belangrijke uitdagingen elke hosting zittende moet overwinnen als het gaat om zijn stempel te drukken als een cloud provider

Het bouwen van een on-demand cloud. Elke cloud provider die naam waardig is om de volledige set van abstractie lagen die spelers als Amazon, Rackspace en anderen in staat om echt schaalbare-API gedreven, on-demand reken-, opslag- en platform services te leveren uit te voeren. Het is niet zo moeilijk of Arcane een kunst als bij Amazon voor het eerst begonnen met de bouw van de AWS infrastructuur een decennium geleden – veel ervan is gedocumenteerd en zelfs verpakt in open-source en commerciële software stacks. Maar het is nog steeds moeilijk om op betrouwbare wijze uit te voeren op grote schaal, zoals Amazon’s eigen uitval hebben aangetoond. Memset zal haar API begin volgend jaar te lanceren, Craig-Wood vertelde mij, dus de provider eigenlijk nog maar net begonnen op dat pad.

Het uitvoeren van goed met hybride cloud. Terwijl het de opbouw van haar on-demand cloud, zal het brood-en-boter bedrijfsleven voor een provider, zoals memset zijn om te voldoen aan alle vraag nu komt door – zowel uit initiatieven uit de openbare sector, zoals G-Cloud en van het commerciële zakelijke markt – voor verschillende vormen van semi-private cloud. Allerlei organisaties beseffen dat ze een cloud-savvy-infrastructuur nodig. Met behulp van een provider als memset zal ze er sneller krijg veel, betrouwbaar en goedkoop dan een poging om het te doen in eigen huis, terwijl nog steeds het comfort van het gebruik van speciale plaats in het openbaar gedeelde infrastructuur. Maar providers moet oppassen dat het voldoen aan die vraag hen niet af te leiden uit voortgezette naar een on-demand aanbod te bouwen.

Het managen van de overgang naar on-demand. De laatste uitdaging is het moeilijkste. Providers moeten hun klanten te ondersteunen als ze beginnen te profiteren van on-demand cloud services voor grotere flexibiliteit, schaalbaarheid en de economie – ook al betekent dit dat de hogere inkomsten die zij verdienen aan het hosten van dezelfde computing op dedicated infrastructuur te verliezen. Impliciet ook in deze verhuizing is een verandering van het business model voor de aanbieder en het account management team omdat de klanten steeds meer verschuiven naar on-demand diensten. Deze aanbieders die te langzaam om te investeren in hun on-demand diensten zullen vinden ze hebben niet voldoende schaalgrootte om concurrerend te blijven als een general-purpose cloud provider, en dan bereikt zijn zal worden gedwongen tot moeilijke keuzes, want ze geven van bepaalde regels het bedrijfsleven om zich te concentreren op een meer gerichte reeks van gespecialiseerde aanbod.

Niets van dit alles is makkelijk zal zijn, maar een factor die kan helpen bij het Verenigd Koninkrijk en de Europese providers is het vraagteken opknoping over data privacy wanneer gehost door Amerikaanse providers. Bedrijven in Europa maken zich zorgen over de Amerikaanse culturele en juridische attitudes om persoonlijke gegevens, samen met de gevolgen van de Patriot Act voor geheimhouding van alle vormen van gegevens waarover Amerikaanse handen aanbieders, zelfs binnen de Europese vestigingen. Een dergelijke onzekerheden zorgen voor een concurrentievoordeel voor de Europese exploitanten die het meest vastbesloten zijn om te exploiteren, zolang ze kunnen. De sterkere bescherming van de privacy wordt geboden door de EU-regelgeving kunnen zelfs een voorsprong bij de verkoop in andere regio’s zoals Azië en Zuid-Amerika.

Hoewel de Europese providers hebben een inhaalslag te doen, de markt is nog jong. Er zijn zeker mogelijkheden voor agressieve aanbieders om hun lokale aanwezigheid op de markt te benutten in een platform voor wereldwijde expansie. Maar er zijn tal van valkuilen langs de weg dat hun inspanningen kunnen ontsporen. Het valt nog te bezien of memset en anderen die kansen kunnen grijpen en gaan om hun wereldwijde ambities te realiseren.

IBM lanceert nieuwe Linux, Power8, OpenPower systemen

Michael Dell over de sluiting van EMC deal: ‘We kunnen denken in decennia’

Delta zet prijskaartje op systemen uitval: $ 150 miljoen winst vóór belastingen

Dell Technologies lanceert: Hier is wat te kijken als Dell, EMC, een schare van enterprise bedrijven te combineren

Data Centers, IBM lanceert nieuwe Linux, Power8, OpenPower systemen, Cloud, Michael Dell over de sluiting van EMC deal: ‘We kunnen denken in decennia, datacenters, Delta zet prijskaartje op systemen uitval: $ 150 miljoen winst vóór belastingen, Data Centers; Dell Technologies lanceert: Hier is wat te kijken als Dell, EMC, een schare van enterprise bedrijven te combineren