HP Superdome – dood als een dodo?

Zoals HP Discover komt tot een climax, HP heeft een aantal ongemakkelijke vragen die het nodig heeft om te beantwoorden. In deze gast bericht door collega John Appleby, vraagt ​​hij aan de vraag – is HP Superdome ook relevant zijn voor de toekomst van enterprise applicaties? Als je gelooft wat Johannes zegt als feit dan is het antwoord een volmondig ‘nee.’ Dus waarom is HP het pompen van geld in deze dode tech rat gat?

J ohn Appleby zegt

Ik had een beetje ongemakkelijk gesprek met één van mijn sales mensen deze week, die me vertelde dat een van hun klanten net had gekocht een gloednieuwe HP Superdome2 en wilde weten of onze software SAP-software zou lopen. Ik moest hem uit te leggen dat de SAP BusinessObjects portfolio loopt niet meer op dat platform.

En voor het geval dat u denkt dat ze lui zijn, Oracle zal niet worden het ontwikkelen voor dit platform niet meer. In het geval dat je Larry Ellison probeert te schroeven HP, noch zijn Microsoft – noch voor hun Windows-OS (de laatste versie is Windows 2008 R2) of voor de SQL Server RDBMS. Evenmin is Linux-leverancier Redhat.

In het geval dat je er een softwareleverancier samenzwering, zijn er nu nog maar 5 leveranciers die Intel Itanium-gebaseerde systemen te verkopen: HP, Bull, NEC, Inspur en Huawei. En ik hoor dat meer dan 90% van de CPU’s worden gekocht voor HP-systemen. Dus wat is er mis mee? Laten we eens kijken…

HP betaalt Intel om het levend te houden

Als Oracle opgehouden ontwikkeling op het platform, HP ging noten en aangeklaagd hen om te zeggen dat Itanium dood was. Het eerder mislukte toen bleek dat HP betaalde Intel $ 690m om het in leven te houden. Gezien de precaire toestand van HP op dit moment, zou het nalatig zijn om te suggereren dat dit een winnende strategie.

Tempo van innovatie

De huidige chip werd codenaam Tukwila en 2 jaar te laat op de markt. Met 2 jaar oude functies en prestaties. Het heeft minder dan de helft van de prestaties per core van gelijkwaardige Intel x64 en IBM Power7 CPU’s, evenals 50% meer stroomverbruik. De top-end CPU is 185W en 4 cores in vergelijking met de Intel Westmere-EX dat is 130W en 10 kernen. Ja – 1/4 de kracht per kern en 5x de prestaties per socket.

De volgende generatie CPU, Poulson, was gepland voor 2009 en nog steeds niet is afgeleverd in 2012. Ik denk dat je weet waar Intel investeert haar R & D: de opvolger van de x64 Westmere-EX platform, genaamd Ivy Bridge.

Veerkracht, Beschikbaarheid & onderhoudsgemak

Vroeger was dit de reden om Itanium kopen. Maar helaas in veel opzichten is de Intel Westmere-EX heeft betere RAS functies dan Itanium. Westmere-EX kunnen voorspellen, zijn exclusief geheugen falen, herstellen van het geheugen mislukkingen en spiegel geheugen. Plus Westmere-EX kunnen voorspellen en re-route chip interconnect (QPI) storingen en te herstellen. Het is letterlijk kogelvrij.

Itanium heeft een 2-jaar oude technologie op dit gebied en het tempo van innovatie op dit gebied is echt belangrijk vanwege de in-memory computing.

Grootte en Macht

Dit onderdeel is eng. Een typische HP Superdome 128-kern van het systeem is 6’6? hoog. Een equivalent IBM Westmere-EX 80-core systeem is 12? hoog. De HP apparaat 6 kW alleen gebruiken voor de CPU’s en de IBM zal 1kW gebruiken. Uiteraard doe er wat meer voor het geheugen en andere dingen, maar je krijgt het idee. Itanium is 1/6 de kracht prestaties. En zal nemen grote delen van datacenterruimte. En dood veel bomen.

Enterprise Software; Sweet SUSE! HPE haken en ogen zelf een Linux distro, Enterprise Software; HPE offloads ‘niet-essentiële’ software assets om Micro Focus in 8800000000 $ deal, Enterprise Software, HPE in gesprek te verkopen zijn software portfolio, Enterprise Software; HPE-updates Vertica, verhoogt de machine learning functies in Haven OnDemand

Angry Larry

Oracle hebben zwaar na HP gegaan hier met hun “Cash voor Clunkers” programma. Nu is dit typisch Oracle bullebak gedrag, maar het is moeilijk om te betogen met hun logica.

HP Superdome klanten worden geconfronteerd met dure “heftruck upgrades” bij het upgraden van dead-end PA-RISC en Itanium-processors en HP-UX.

Nu kunt u de handel in uw oude HP Superdome-servers en ontvang een korting van 50% op Oracle’s Sun SPARC Enterprise M8000 en M9000 servers-beveiligde en uiterst beschikbare servers voor het uitvoeren van bedrijfskritische, enterprise database en zakelijke toepassingen.

En dit heeft een dramatisch effect op de omzet gehad – HP Itanium verkopen vallen op kwartaalbasis en zijn onder de $ 400 per kwartaal – vallen van meer dan $ 800 in Q4 2010. HP klaagt Oracle op dit, maar de schade is aangericht.

Merk op dat een blogger ging na Oracle voor deze met “wie is de clunker? “, Maar het is een vreselijke artikel. Met name de SPARC-platform heeft een roadmap van 5 jaar. Het dichtst wat ik kan vinden om dit van HP is Project Odyssey, die verdacht veel lijkt op een stappenplan voor klanten migreren van HP-UX / Itanium naar Linux / x86, of dit een die vanaf 2009.

Kenmerken & Function Vergelijking

Iemand schreef een vergelijking van HP en Oracle op deze die duidelijk was zo bevooroordeeld ik dacht dat ik zou neerleggen aantal feiten! Laten we vergelijken 3 ruwweg dezelfde wijze aangedreven systemen (door SAP’s applicatie benchmark). Houd er rekening mee dat HP geen systemen zijn gecertificeerd, dus ik moest schatten hun SAPS rating gebaseerd op beschikbare gegevens voor de SPEC benchmark.

Wat zal de dood heuveltje zijn?

Dit is interessant omdat 95% van de Itanium-systemen van HP in 2008 werden verscheept, aldus Gartner. 90% van degenen die Itanium voor SAP uitvoeren van de HP-UX OS draaien. Ik zou graag naar de statistieken, maar uit mijn SAP statistieken vs de totale verkochte systemen te zien, ik schat dat minstens 30% van degenen die worden gebruikt om SAP draaien – ik vermoed dat dit is de grootste afzonderlijke softwareleverancier die Itanium loopt.

En SAP heeft niet zo gezegd, maar ze zullen stoppen met de ontwikkeling op het Itanium-platform. Zij moeten, omdat de enige database die draait op dat platform is Oracle 11g (of MSSQL op Windows 2008).

Disclosure: Dit is een heruitgegeven post van John Appleby’s originele post.

Voeg toe aan dit SAP promotie programma rond zijn eigen Sybase ASE database en financieel onvermogen HP’s om overeind Itanium en misschien vindt u het ermee eens dat de Superdome zal verhuizen van een bedreigde diersoort een dode eend.

Sweet SUSE! HPE haken en ogen zelf een Linux distro

HPE offloads ‘niet-essentiële’ software assets om Micro Focus in 8800000000 $ deal

HPE in gesprek te verkopen zijn software portfolio

HPE updates Vertica, verhoogt de machine learning functies in Haven OnDemand