IBM’s Lotus Notes voor SAP-strategie: How About A Little Trash Talk Onder ‘Friends’

IBM en SAP praten veel over hoeveel ze van elkaar houden, tenminste als het gaat om het DB2 (één van de “Oracle killers ‘in de SAP arsenaal) en de miljarden die SAP werk brengt voor IBM Global Services Consulting Group. Maar achter de liefde is een aantal ernstige concurrentie van IBM’s Software Group vierkant gericht in SAP’s richting, compleet met een behoorlijke hoeveelheid spin over wie de beste gepositioneerd om nieuwe innovatieve samengestelde applicaties om desktops hun wederzijdse klanten te brengen.

De achtergrond van deze haat / liefde verhouding begonnen met de geboorte van IBM’s On Demand-strategie drie jaar geleden. Eind 2003 schreef ik een rapport dat IBM’s zoektocht besproken om te verhuizen naar de top van de innovatie voedselketen, heel veel ten koste van de samengestelde applicaties strategieën van “partners” zoals SAP en Oracle. De strategie was simpel: ontketenen van IBM Global Services consultants op maat gemaakte applicaties, gebaseerd op de WebSphere-technologie te creëren, dat de “innovatie laag” zou bieden op de top van enterprise applicaties – van SAP, Oracle en dergelijke – dat IBM zag als erfenis, en daardoor minder-dan-innovatieve systemen.

IBM’s recente aankondiging dat het agressief deze strategie voor de Lotus zou in producten te Notes klanten – door het loslaten van een set van tools op de markt die het gebruik van Notes als een front-end voor SAP vergemakkelijkt, en andere niet nader genoemde enterprise applicaties – volgt heel erg deze lijn van denken, Capture the innovatieve high-grond met IBM-software die van de SAP-software, die impliciet, heeft behoefte aan een beetje hang-en sluitwerk van IBM “de waarde ontsluit”.

Het is belangrijk op te merken dat de nieuwe Notes aanval wordt het meest direct gericht op SAP-klanten, en is gepositioneerd om te worden aangekondigd in de week voor Sapphire gebruikersconferentie van SAP. Belangrijk, want het is duidelijk dat deze strategie werkt met veel niet-SAP-software, die smeekt dat eeuwige vraag: waarom is IBM samen met SAP, terwijl het agressief probeert SAP innovatiestrategie begraven – die SAP’s recent aangekondigde Duet / Outlook composiet user interface bevat werken met Microsoft – achter een keermuur van IBM innovatie?

De taal van de aankondiging is veelzeggend, afkomstig van een partner die markeert haar strategisch partnerschap met SAP en Sapphire deze week. Tijdens een webcast aan analisten van de Notes-strategie aan te kondigen, IBM VP Larry Bowden sprak over “unlocking value” meer dan een keer, en de dia dek IBM gestuurd aan analisten sprak over “SAP klant pijnpunten” in minder dan flatterende termen. En, ondanks de SAP-aanval focus van de aankondiging, de belangrijkste use-case slide toonde eigenlijk maar twee voorbeelden die SAP gebruiken als hun gegevensbronnen (de andere gegevensbronnen waren allemaal over de kaart: Oracle, DB2, Hyperion, JD Edwards, Informix).

Dus hoe gaat het? Het lijkt erop dat meer schizofrenie dan in IBM land. De Notes jongens zijn duidelijk jaloers dat Duet alle schijnwerpers in de “de interface naar SAP te vereenvoudigen” kruistocht heeft gekregen – ze toegegeven dat ze versneld hun Notes-to-SAP-strategie in december vorig jaar, die samenvalt met de eerste eerste release van Duet functionaliteit. In feite, ze zijn zo jaloers ze willen de rol van de spoiler te spelen: hun Notes-interface kan draaien tegen een bestaande versie van SAP en is “vrij”, althans volgens de rode inkt op een van de dia’s. In tegenstelling tot de Duet, die vereist dat SAP-klanten upgraden buiten R / 3 4.x en vereist een licentie die Microsoft prijzen rond $ 125.

Natuurlijk, IBM’s aanbod is niet gratis. Ze draaien. Merkt klanten zullen overal van $ 150 tot $ 399 betalen. En het beetje over zonder eigen SAP upgrade is een geval raken onder de gordel, ver onder de gordel. SAP is duwen erg moeilijk voor deze upgrades, en iedereen die in de weg, opzettelijk, is, nou ja, vragen om een ​​aantal ongewenste aandacht van de negatieve aard.

Waar zal dit eindigen? Het kan nooit. IBM wil het allemaal: veel SAP business voor haar Consulting Group, een aantal grote “laten we Oracle” co-marketing rond DB2, en sommige smarmy SAP-bashing voor zijn software-groep. Klinkt als oude IBM wordt trok in een paar te veel aanwijzingen voor zijn eigen bestwil.

Big Data Analytics; Survey zegt SAP HANA brengt besparingen, en het is waarschijnlijk waar, Big Data Analytics; SAP lanceert HANA-only versie van Business Warehouse, SAP, winnaars bekend gemaakt voor de SAP HANA Innovation Award; Big Data Analytics, SAP investeert in Vivanda, een levensmiddel digitalisering, big data bedrijf

Het is niet gemakkelijk om Blue ……

Survey zegt SAP HANA brengt besparingen, en het is waarschijnlijk waar

SAP lanceert HANA-only versie van Business Warehouse

Winnaars Aangekondigd voor de SAP HANA Innovation Award

SAP investeert in Vivanda, een food digitalisering, big data bedrijf