Oracle naar Sun te kopen voor US $ 7,4 miljard

Software-gigant Oracle is om te kopen server en software maker Sun Microsystems, de twee bedrijven kondigde eind maandag.

Naar onze mening, het Solaris-besturingssysteem is door de veruit de beste Unix-technologie beschikbaar in de markt

In een gezamenlijke verklaring, Oracle zei dat de transactie ter waarde van ongeveer US $ 7400000000, of US $ 5600000000 aftrek van cash and debt Sun’s. Sun’s voorraad zal worden gekocht tegen US $ 9,50 in contanten per aandeel. De deal is unaniem goedgekeurd door de raad van bestuur van Sun, maar moet nog door de aandeelhouders van Sun’s en financiële toezichthouders worden goedgekeurd, zeiden de bedrijven.

De deal betekent dat Oracle zal overnemen Java, de taal en software die ten grondslag ligt aan Oracle Fusion Middleware. In hun aankondiging, zeiden de bedrijven dat Java is “de belangrijkste software Oracle ooit heeft verworven”.

De enterprise application specialist neemt ook het Solaris-besturingssysteem, door de bedrijven omschreven als de “leading” platform voor Oracle database producten. Oracle zal nu in staat zijn om de database te optimaliseren voor de high-end functies van Solaris, zeiden de bedrijven. “Naar onze mening, het Solaris-besturingssysteem is door de veruit de beste Unix-technologie beschikbaar in de markt,” Larry Ellison, CEO van Oracle, zei in een conference call na de aankondiging op maandag.

De bedrijven ook verplaatst om klanten gerust te stellen over hun standpunt over Linux, zegt Oracle is zo toegewijd als altijd naar Linux en andere open platforms, en zal blijven steunen en versterken haar sterke industrie partnerschappen.

Ellison benadrukte de integratie voordelen voor klanten van de deal. “Oracle is het enige bedrijf dat een geïntegreerd systeem kan ingenieur – toepassingen op de harde schijf – waar alle stukjes passen en samen te werken, zodat klanten niet hoeven om het zelf te doen”, zei hij in de verklaring.

Zon voorzitter Scott McNealy, en merkt op dat Oracle en Sun partners al meer dan 20 jaar, zei in de verklaring: “Deze combinatie is een natuurlijke evolutie van onze relatie en zal een industrie-definiëren evenement.”

Aan het begin van april, de Zon naar verluidt verwierp een buyout bod van IBM, die blijkbaar een formeel bod van $ 9,40 per aandeel of minder.

In maandag conference call, Oracle president Safra Catz beweerde Oracle heeft een track record van de integratie van overnames zeer snel, en zei dat dit keer niet anders zijn. “We zullen de software assets snel na het sluiten te combineren”, zei ze.

Gartner-analist Andy Butler zei dat terwijl zijn reactie op de deal was meer positieve dan negatieve, de aankondiging doet een aantal vragen te stellen met betrekking tot het voortbestaan ​​van Sun’s hardware lijnen. De Santa Clara, Californië gevestigde bedrijf verkoopt servers op basis van zijn eigen Sparc-chips, x86-servers op basis van Intel en AMD-chips, en StorageTek opslag, onder andere hardware producten “omzet Sun’s stroom is altijd gebleven sterk afhankelijk van de hardware inkomsten,” Butler zei .

De analist stelde dat de IBM’s mislukte overnamebod voor Sun potentieel voor overlap en conflict op hardwareniveau zou hebben gecreëerd.

Data Centers, IBM lanceert nieuwe Linux, Power8, OpenPower systemen; Big Data Analytics, IBM om AI te gebruiken om big data te temmen in zijn tweede Afrikaanse onderzoekslab, Kunstmatige Intelligentie, IBM Watson:? Hier is wat een filmtrailer gemaakt door een AI eruit ziet ; CXO; IBM lanceert industrie platforms, blockchain eenheid en swaps global business services execs

Hij merkte op dat alleen maar omdat Oracle is niet in de hardware business, maar dat betekent niet alle Sun’s hardware business lines zal overleven. “Bestaande klanten nodig hebben om enige voorzichtigheid van een hardware-perspectief te laten zien – er is geen conflict, maar dat is geen garantie dat, in 12 of 24 maanden tijd, alle hardware lijnen van het bedrijfsleven zal de huidige en levensvatbaar te blijven,” zei Butler .

Oracle heeft samenwerkingsverbanden met andere dan de Zon server hardware makers, zoals IBM en Dell. Butler zei dat hij niet geloven dat de deal zou eindigen of een ernstige impact hebben op deze relaties. Maar, voegde hij eraan toe dat als Oracle’s enthousiasme voor Solaris sterker wordt, dat kan van invloed zijn op hoeveel moeite HP of IBM zet in Solaris-ondersteuning op hun x86-servers hebben, en hoeveel zon zet in steun van andere Unix-besturingssystemen.

“Gebruikers van andere Unix-besturingssystemen zal een mate van duidelijkheid van Oracle willen,” Butler zei, toevoegend dat zei dat het zou interessant zijn om te zien hoe Oracle positioneert zijn database producten met Sun’s lager niveau MySQL database software.

IBM lanceert nieuwe Linux, Power8, OpenPower systemen

? IBM AI gebruiken om big data te temmen in zijn tweede Afrikaanse onderzoekslab

IBM Watson: Dit is wat een filmtrailer gemaakt door een AI eruit ziet

IBM lanceert industrie platforms, blockchain eenheid en swaps global business services execs